10 proteinrik livsmedel

Att få i sig tillräckligt med protein är viktigt för att bibehålla en hälsosam kropp. Protein hjälper till att bygga muskler, reparera skadade celler och är också viktigt för hormonproduktionen. Men vilka livsmedel är rika på protein? Här är vår lista över de topp 10 proteinrika livsmedlen som du bör inkludera i din kost.

  1. Kyckling

Kyckling är en av de mest proteinrika matvarorna du kan äta. En genomsnittlig kycklingfilé innehåller cirka 31 gram protein. Det är också en mager källa till protein, vilket gör det till ett bra val för personer som vill bygga muskler och förlora vikt.

  1. Ägg

Ägg är en annan utmärkt källa till protein. Ett stort ägg innehåller cirka 6 gram protein. Det är också en bra källa till vitaminer och mineraler, inklusive vitamin D, järn och selen.

  1. Tonfisk

Tonfisk är en populär fisk som är rik på protein. En 100-grams portion tonfisk innehåller cirka 30 gram protein. Tonfisk är också en bra källa till omega-3-fettsyror, vilket är bra för hjärthälsan.

  1. Quinoa

Quinoa är en nyttig helkornsgröda som är rik på protein. En kopp quinoa innehåller cirka 8 gram protein. Quinoa är också en bra källa till fiber och magnesium.

  1. Bönor

Bönor är en utmärkt vegetarisk källa till protein. En kopp kokta bönor innehåller cirka 15 gram protein. Bönor är också en bra källa till fiber, järn och folat.

  1. Nötkött

Nötkött är en annan proteinrik matvara. En 100-grams portion nötkött innehåller cirka 26 gram protein. Nötkött är också en bra källa till järn och zink.

  1. Mjölk

Mjölk är en utmärkt källa till protein och kalcium. En kopp mjölk innehåller cirka 8 gram protein. Mjölk är också en bra källa till vitamin D.

  1. Keso

Keso är en mjölkprodukt som är rik på protein. En halv kopp keso innehåller cirka 14 gram protein. Keso är också en bra källa till kalcium.

  1. Linser

Linser är en annan vegetarisk källa till protein. En kopp kokta linser innehåller cirka 18 gram protein. Linser är också en bra källa till fiber, järn och folat.

  1. Mandel

Mandel är en nöt som är rik på protein. En fjärdedels kopp mandel innehåller cirka 8 gram protein. Mandel är också en bra källa till hälsosamma fettsyror och fiber.